Harmonie St. Jozef Kaalheide presenteert op zaterdag 27 april a.s. wederom een bijzonder Oranjeconcert in Theater Kerkrade. Dit jaar staat het concert in het teken van Italië. Het land van muzikaal drama, hartstocht, liefde en dood.

Het orkest, dat sinds vorig jaar weer onder leiding staat van dirigent Björn Bus, heeft een zeer gevarieerd programma uitgekozen. Van een traditionele ouverture van Giuseppe Verdi, prachtige filmmuziek van Nino Rota en Ennio Morricone tot aan het muzikale verhaal van ‘Othello’, gebaseerd op een tragedie van William Shakespeare.

Een bijzonder concert vraagt om een bijzondere solist. Orkest en dirigent zijn dan ook verheugd dat cellist Johan van Iersel zijn medewerking verleent aan dit concert. Sinds september 1997 is hij plaatsvervangend solocellist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij soleert regelmatig bij onder andere bij het Concertgebouworkest, het voormalige Radio Kamerorkest en het Residentie Orkest. Johan van Iersel bespeelt sinds 2005 een F. Ruggieri cello (Cremona, 1687), voorheen eigendom van zijn celloleraar. Deze cello werd door de Foundation Concertgebouworkest en aan Johan in bruikleen verstrekt.

Samen met het harmonieorkest concerteert hij in het celloconcert ‘Casanova’ van Johan de Meij en in ‘Angelo del Cielo’ van Puccini. Wat het extra bijzonder maakt is dat tijdens dit muziekwerk de Nederlandse première plaats vindt van een nieuwe film “Casanova and The Three Graces”. Dit is een korte film van 30 minuten die al erkenning heeft gekregen tijdens vijf filmfestivals en winnaar is van het ‘Munich Short Film Awards 2023’. De film combineert dans en drama zonder dialoog voor het op Puccini-geïnspireerd celloconcert. Het resultaat grijpt terug op het tijdperk van de stomme film, toen pure beelden het verhaal aanstuurden. Zonder de afleiding van de dialoog kunnen kijkers zich concentreren op het prachtige landschap van Italië, de beweging van de lichamen van de dansers en de glorieuze muziek.

Kaarten voor dit bijzondere concert zijn verkrijgbaar via de website van het Parkstad Limburg Theater: www.plt.nl.